NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Szakmai tanulmányúton a Katasztrófavédelmi Intézet oktatói

Hagyományosan a területi szervek feladatainak tanulmányozásával folytatódott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet oktatóinak szakmai továbbképzése, amelyhez ebben az évben a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adta a gyakorlati helyszíneket.

A két periódusból álló továbbképzés első szakaszában, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság iparbiztonsági, tűzoltósági és polgári védelmi szakterületeinek aktuális kérdései kerültek terítékre szeptember hónapban, amely során az oktatók megismerhették a szakterületek elmúlt időszakának legfontosabb eredményeit, főbb törekvéseit, céljait. Ezt követte a továbbképzés második szakasza, amelyen az oktatók a gyakorlatban is megismerhették a feladat- végrehajtáshoz rendelt erők és eszközök helyzetét, alkalmazásuk sajátosságait. 

Az Intézet munkatársait Dr. Farkasinszki Lóránt tű. ezredes, megyei igazgató köszöntötte, aki kifejezte, hogy az igazgatóság tevékenységének bemutatásával azt a célt is sikerül elérni, amellyel a hallgatók felkészítése segíthető. Az igazgatói beszédet követően Gyapjas János tű. ezredes, igazgató-helyettes beszélt a megye veszélyeztetettségéről és jellemzőiről valamint tartalmas előadásokra került sor a tűzoltósági, polgári védelmi és az iparbiztonsági szakterületek főfelügyelői részéről. A vendéglátók lehetőséget biztosítottak a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság Ágasegyházán található tűzoltó kiképzőpályájának megismerésére és a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat valamint a  Katasztrófavédelmi Mobil Labor tagjaival való konzultációra, gyakorlati bemutatókra.

Összességében az oktatók rendkívül hasznosnak ítélték meg a szakmai nap programját, amely a tapasztalatokon túl a szakmai kapcsolatok erősítését is szolgálta. A jó gyakorlatok és tapasztalatok bemutatása és beépíthetősége hozzájárult ahhoz az Intézeti célhoz, amely a hallgatói felkészítést a gyakorlatorientált oktatás felé tovább erősíti.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tett tanulmányút végén Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes Katasztrófavédelmi Intézet vezetőjének megbízásából Dr. habil. Restás Ágoston ny. tű. alezredes, tanszékvezető köszönte meg az igazgatóság vezetőinek a tartalmas programot.