NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Felvételi ponthatárok a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet képzésein

Idén is kimagasló érdeklődés mutatkozott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének képzései iránt, a katasztrófavédelmi alapképzés szakirányaira és mesterképzésére, amelyre a 2019. évben mindösszesen nyolcszáznyolcvanan jelentkeztek. A túljelentkezés több szakirányon is magas volt, így a katasztrófavédelmi műveleti nappali, az iparbiztonsági, valamint a tűzvédelmi mentésirányítási levelező alapképzések államilag támogatott formáira is.

A Rendészettudományi Kar szervezeti keretében működő Katasztrófavédelmi Intézet Katasztrófavédelem alap- és mesterképzési szakaira a korábbi évhez képest tíz százalékkal többen jelentkeztek. Közülük a 2019/2020-as tanévre százhatvanhat hallgatót vettek fel, közülük száztizenkilencen a hivatásos katasztrófavédelemi szervezet állományában teljesítenek szolgálatot.

A katasztrófavédelmi alapképzési szak katasztrófavédelmi műveleti szakirányának államilag támogatott, nappali munkarendű képzésére az idei 358-as ponthatár mellett tizenegy főnek sikerült bejutnia. Erre a szakirányra idén több mint nyolcszoros volt a túljelentkezés. Az azonos képzésű iparbiztonsági szakirány esetében a hétszeres túljelentkezés mellett tizenegy hallgató került be a képzésbe, ahol a ponthatár ebben az évben 315 volt. A katasztrófavédelem alapszakon, levelező államilag támogatott és költségtérítéses formában katasztrófavédelmi műveleti szakirányra összesen harmincnégy fő nyert felvételt 284-es, illetve 281-es ponthatár mellett. A tűzvédelmi és mentésirányítási szakirányon a képzés huszonhat fővel indulhat el levelező munkarendben. Erre a szakirányra az idén 338 pontra volt szükség a felvételhez.

Az idén immár negyedik alkalommal indított katasztrófavédelmi mesterszakon 2019-ben – államilag támogatott képzés keretében és költségtérítéses formában is – harmincöt fő kezdheti meg tanulmányait. Ezzel a képzéssel a hivatásos katasztrófavédelmi szervezet állományának lehetősége nyílt arra, hogy államilag támogatott képzési formában szerezzenek mesterdiplomát, biztosítva ezzel a hivatásos katasztrófavédelmi szervek vezetői állományának utánpótlását.

Egyes költségtérítéses szakirányokra, így a nappali iparbiztonságira, a levelező katasztrófavédelmi műveletire, illetve a költségtérítéses mesterképzésre pótfelvételi eljárás keretében még lesz mód jelentkezni. A pályázatokat kizárólag elektronikusan, a www.felvi.hu rendszeren keresztül lehet benyújtani. Az eljárással kapcsolatos részletes információkat az érdeklődők a www.felvi.hu honlapon, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem honlapján (www.uni-nke.hu) tekinthetik meg. A pótfelvételi eljárásra az általános felvételi eljárás törvényi szabályai vonatkoznak.