NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Kiválóra értékelték a Közös Közszolgálati Gyakorlatot

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem mintegy ezer hallgatója vett részt az intézmény immár hagyományos közös közszolgálati gyakorlatán. A „Vírus 2019” nevet viselő, idei kétnapos többhelyszínen zajlódó gyakorlaton emberekre és az emlősökre egyaránt veszélyes járvány terjedésének megakadályozását modellezték a szervezők. A gyakorlat jó lehetőséget adott az intézmény különböző hívatásrendekhez tartozó hallgatóinak a közös munkára és együttműködésre, a veszélyhelyzet kihirdetésének előkészítési folyamatainak és az annak bevezetésével kapcsolatos eljárások modellezésére.

Dr. habil. Kovács Gábor r. dandártábornok, az NKE oktatási rektorhelyettese, az előzetes értékelés alapján kiválóra minősítette a gyakorlat végrehajtását.  A gyakorlat szakmai vezetője hozzátette, hogy az NKE mind az öt karának hallgatói részt vettek a feladatok végrehajtásában, amelyekben hazai és nemzetközi partnerszervezetek is segítették őket. Az idén egy kutatás is készül, amelyben arra keresik a választ, hogy a gyakorlat milyen hatással van a hivatásrendek és a civil szakos hallgatók szervezeti önkéntes magatartására, annak fejlődésére. Az öt nagyobb mozzanatból álló gyakorlatra idén tíz nemzetközi partnerintézményből mintegy negyven külföldi vendég is érkezett.

Dr. habil. Endrődi István ezredes, tanszékvezető elmondta, hogy tűzoltósági, polgári védelmi és iparbiztonsági feladatokat is gyakorolhattak az NKE katasztrófavédelmi szakos hallgatói, akik a gyakorlat során hatékonyan működtek együtt a többi hivatásrenddel.  

Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet igazgatója értékelésében úgy fogalmazott, hogy a Katasztrófavédelmi Intézet több oldalról is támogatta a gyakorlat végrehajtását. Az idei évben egy mobillabort is telepítettek a gyakorlat helyszínére és valós tűzoltótechnikát is bemutattak a hallgatóknak. A modern technikai eszközök használatával így életszerűbben lehetett modellezni a kialakult helyzetet. 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről a gyakorlatot Dr. Mógor Mária Judit tű. dandártábornok hatósági főigazgató-helyettes és Vietórisz Ágnes tű. ezredes, a Humánszolgálat szolgálatvezetője, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Varga Ferenc tű. dandártábornok, igazgató tekintette meg.

Fotó: Szilágyi Dénes