NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

A Katasztrófavédelmi Intézet is bemutatkozott az Educatio szakkiállításon

A 19. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás január 10-12. között volt látogatható. A Hungexpo "A" csarnokában csaknem kétszáz kiállító várta az érdeklődőket. Több tízezer látogató, köztük középiskolás diákok és szüleik előtt körülbelül ötven felsőoktatási intézmény mutatkozott be.

Az Educatio Közép-Európa legnagyobb oktatási szakkiállítása. A hazai felsőoktatási intézményeken kívül külföldi egyetemekkel, nyelv- és szakiskolákkal is találkozhattak az oktatási kínálat iránt érdeklődők. A szakkiállításon az oktatók első kézből adták át a képzési lehetőségekkel, az intézményi szokásokkal, a kollégiumi elhelyezéssel és a tanulmányok befejezését követő jövőképpel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a leendő hallgatóknak, de a rendezvény a szakma képviselői számára is fontos információkkal szolgált. Az Oktatási Hivatal munkatársai az idei felvételi eljárásról és a pontszámításról is előadást tartottak.
 
A kiállításon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem teljes képzési kínálatával volt jelen, az érdeklődők egyebek mellett tájékoztatást kaptak a felvételi eljárással kapcsolatos, kifejezetten a közszolgálati egyetemre jellemző speciális tudnivalókról, az elérhető ösztöndíjakról, illetve a külföldi lehetőségekről. Az NKE standján az újrainduló Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogramról is tájékoztatást lehetett kapni.
 
Sokan érdeklődtek az NKE Katasztrófavédelmi Intézet által meghirdetett, csaknem kétszáz fővel induló katasztrófavédelem alapszak nappali és levelező képzései iránt, amelyen a 2019/2020-as tanévtől azok a szerencsés diákok kezdhetik meg tanulmányaikat, akik sikeresen teljesítik a felvételi eljárást, valamint megfelelnek a fizikai, pszichikai és egészségügyi alkalmassági követelményeknek. Az intézet tisztjelölti hallgatói minden nap az érdeklődők rendelkezésére álltak: a tűzvédelmi és mentésirányítási, az iparbiztonsági és a katasztrófavédelmi műveleti szakirány képzéseivel kapcsolatban adtak felvilágosítást. Számos fiatal tájékozódott az előző évi felvételi pontokról, a felvételi eljárás menetéről, a tantárgyakról, valamint a katasztrófavédelem nyújtotta elhelyezkedési lehetőségekről. Idén is várja az intézet a hallgatókat a tavalyi tanévben először indított nappali alapképzéses, költségtérítéses iparbiztonsági szakirányára is. Az itt végzettek nemcsak a rendvédelemben, hanem a magánszférában is jó eséllyel tudnak elhelyezkedni. Népszerű a katasztrófavédelem mesterképzés költségtérítéses és államilag támogatott formája is, amelyet a 2016/2017-es tanévben hirdettek meg először, vagyis 2019 szeptemberében már harmadízben kezdhetik meg tanulmányaikat azok, akik sikeresen jutnak túl a felvételi eljáráson. A mesterképzés lehetőséget nyújt az alapszakon végzettek továbbtanulására és a végzettek okleveles katasztrófavédelmi vezetővé válására.
 
A rendezvény második napján dr. Gubicza József tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálat Oktatásigazgatási és Kiképzési Főosztályának vezetője is megtekintette az intézet kiállítását. Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy képzéseikre az elmúlt évekhez hasonlóan akár ötszörös túljelentkezés is várható.
 
Szöveg: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Fotó: Szilágyi Dénes - NKE