NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

A Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói az önkénteseknél

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének hallgatói önkéntes készenléti szolgálatot adhatnak a Zuglói Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél, amelyet a BM OKF főigazgatói engedélye alapján a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az NKE Katasztrófavédelmi Intézetének együttműködése során megállapított feltételek biztosítják.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének kilenc tisztjelölt hallgatója (Csordás Dániel, Lakatos Dominik, Molnár Erik, Fábián Patrik, Balogh Zsuzsa, Berta Szidónia Alexa, Markella Martin, Berkes Balács, Toldi Szabolcs) vállalta, hogy 2019. év januárjában a C szolgálati csoportbeosztáshoz kapcsolódóan önkéntes tűzoltói szolgálatot adnak a Zuglói Önkéntes Tűzoltó Egyesületnél, amely a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság XIV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságán állomásozik. Az első szolgálatot 2019. január 12-én adta Fábián Patrik másod éves és Markella Martin harmad éves tisztjelölti hallgató.

A hallgatók váltásos rendben kettesével vesznek részt az önkéntes egyesület munkájában. Reggel a négy fős önkéntes csoporttal veszik fel ők is a szolgálatot, majd 24 óra múlva adják le azt. A készenléti szolgálat adása kedvező lehetőséget teremt az egyetemisták számára, hiszen nem csak a hivatásos, hanem egyúttal az önkéntes tűzoltói munkába is betekintést kapnak. A beavatkozások során szerzett tapasztalatot a tanulmányaik mellett, az egyetem elvégzését követően a tiszti beosztásokban is hasznosítani tudják.

 A hallgatók mindannyian elvégezték az úgynevezett negyven órás tűzoltó alaptanfolyamot és szaktevékenység ellátási nyilatkozatot tettek, valamint részt vettek munkavédelmi oktatásban is. A szolgálat ellátásához szükséges védőfelszereléseket, mint a védősisakot, kámzsát, védőruhát a kesztyűvel és csizmával, valamint a mászóövet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság biztosítja a hallgatók számára.

Amennyiben a hallgatók részéről igény jelentkezik, a zuglói önkéntes tűzoltó egyesület lehetőséget biztosít az egyesületbe való belépésre, amelyhez a minősítő gyakorlatokon való részvételt is megszervezi. Az egyesületbe történő belépést követően a hallgatók az önálló tűzoltó beavatkozói feladatellátásban is részt tudnak vállalni.


Címkék: NKE KVI 2019 Önkéntes