NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Megvan, ki tervezheti a KVI új épületét

Az Óbuda Építész Stúdió nyerte el az új Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ megvalósításához kapcsolódó építészeti tervpályázat első díját. A nemrég ingatlanfejlesztési nívódíjban is részesülő Ludovika Egyetemi Campus így hamarosan tovább bővülhet a katasztrófavédelmi felsőoktatásnak helyet adó modern épületegyüttessel.

Magyarország Kormánya még 2012-ben döntött a Nemzeti Közszolgálati Egyetem elhelyezéséről a Ludovika Campus területén. Az állami beruházás során megtörtént az egykori Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia épületének műemléki rekonstrukciója, elkészült az Orczy úti 600 fős kollégium, az új Oktatási Központ, a Rendészeti Oktatási Épület és Kollégium, valamint átadták az új sportlétesítményeket, a Lovardát és a megújult Orczy Parkot is.

A kormány 2016-ban külön döntést hozott a katasztrófavédelmi speciális képzési központ mielőbbi megvalósításáról. Az idén nyáron kiírt építészeti tervpályázatra 12 érvényes pályamű érkezett, amelyeket egy szakmai bíráló bizottság véleményezett. A képzési központnak a kormányrendelet szerint a speciális termek mellett tartalmaznia kell egy gyakorló őrsöt és egy 220 fős kollégiumot is. A Bíráló Bizottság az első díjat az Óbuda Építész Stúdió alkotásának ítélte, mivel a pályamű koncepciója, a javasolt funkcionális és szerkezeti megoldások a leginkább alkalmasak arra, hogy a továbbtervezés alapjául szolgáljanak. A Peschka Alfréd vezető tervező irányította Óbuda Építész Stúdió mellett még négy pályázót díjaztak azáltal, hogy munkájukat anyagilag is elismerésben részesítették.

A Ludovika Egyetemi Campus több kategóriában is elnyerte az idei Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíjat. A FIABCI Magyar Tagozata által, idén már 20. alkalommal meghirdetett pályázaton az NKE a közönségdíjat is megkapta. „A Ludovika Campus projekt nemcsak egy épület-, hanem egy teljes ingatlanfejlesztés, de mondhatjuk, hogy egy összetett rehabilitációs program is egyben, ezért is pályáztunk a nívódíjra”- mondta el honlapunknak Horváth József. Az NKE főtitkára hangsúlyozta, hogy a nívódíj történetében most először fordult elő, hogy egy pályázónak ilyen sok kategóriában sikerült győzedelmeskednie. Horváth József szerint ez egy nagyon komoly szakmai elismerése a beruházást támogató kormányzati szándéknak, az egyetemnek, a Kiemelt Kormányzati Beruházási Központnak, valamint a tervező és kivitelező cégeknek egyaránt. A tervek szerint az NKE a nemzetközi pályázaton is indul majd.

 

Szöveg: Szöőr Ádám

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: KVI tervpályázat