MTA konferencián az elsős iparbiztonsági hallgatók

2018. szeptember 18-án az Ózon Világnapja alkalmából „Éghajlatváltozás és egészség” címmel rendezett konferenciát az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológia Intézete. A konferencián 8 fővel az NKE Katasztrófavédelmi Intézetének I. évfolyamos iparbiztonsági szakirányú polgári szakos hallgatói vettek részt a Környezetvédelem tantárgy keretein belül Kirovné Dr. Rácz Réka tűzoltó őrnagy asszony vezetésével. A Katasztrófavédelmi Intézet nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a hallgatók megismerjék az éghajlatváltozásból származó kockázatok kezelésének katasztrófavédelmi szempontú megközelítéséhez alapvetően szükséges tudományos ismereteket.

A konferencia célja volt, hogy bemutassa az éghajlatváltozás és az erős UV sugárzás kockázatait, hatásait az egész élővilág vonatkozásában, valamint hogy elemezze milyen társadalmi válaszok születtek az éghajlatváltozás kockázatainak csökkentése érdekében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára Dr. Botos Barbara előadásában hazánk éghajlatpolitikai célkitűzéseit mutatta be és hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás egy veszély-sokszorozó probléma, aminek vizsgálati területei interdiszciplináris megközelítést igényel.

A konferencián elhangzott további előadások szerteágazó aspektusokból közelítették meg az éghajlatváltozás problémáját, az ózon történetétől, a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a nyári rendkívüli időjárási események kapcsolatáig. Az előadók felhívták a figyelmet arra, hogy milyen éghajlatváltozással kapcsolatos események zajlottak az idei évben, kitértek azok értékelhetőségére, továbbá elemezték, hogy milyen további társadalmi és természeti változásokra kell számítanunk az elkövetkező évtizedekben.

A hallgatók elmélyült tudományos ismereteket szerezhettek a tantárgyhoz kapcsolódóan, amely a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, a szélsőséges időjárási események és a katasztrófavédelem újszerű kihívásainak összefüggéseit is vizsgálja.

Szöveg és fotó: Kirovné Dr. Rácz Réka tű. őrgy.