,,SRBIJA 2018”NATO gyakorlat előkészítőn a KVI harmadéves tűzoltó tisztjelöltjei

2018. szeptember 20-án a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság irányításával, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetésével végrehajtásra került a ,,SRBIJA 2018” NATO gyakorlatot előkészítő módszertani felkészítés, amelyen a Katasztrófavédelmi Intézet hallgatói is részt vettek. A 2018 októberében végrehajtandó nemzetközi következménykezelési gyakorlatra 35 ország képviselői jelezték részvételüket.

A gyakorlati módszertani felkészítést Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok a BM OKF Országos Polgári Védelmi Főfelügyelőség főfelügyelője nyitotta meg, aki külön köszöntötte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet hallgatóit. Beszédében kiemelte az ismeretek és a gyakorlati tapasztalatok, a valós helyzetekben történő reagálási képességek fejlesztésének, valamint az integrált tudás megszerzésének és alkalmazásának fontosságát.

A balesetvédelmi oktatást követően a szatymazi pihenőhelyre indított menet végrehajtása után Nagy Tiborné r. alezredes, a Csongrád MRFK Közlekedési Osztály osztályvezetője módszertani bemutatót tartott a pihenőhely részleges zárásáról, a gyülekezési pont működtetéséről, illetve a mentőcsapatok pihenőhelyről a határátkelőhelyig történő felvezetéséről. Ezt követően Dr. Ficsor Péter az AKA Zrt. üzemeltetési igazgatója nyújtott tájékoztatást a magyar fizetős utak használatáról, a túlméretes járművek mozgásáról, a tengelysúlymérő állomásokról és a tervezett útlezárásokról. A röszkei határátkelőnél Dr. Pulics János r. alezredes, tájékoztatta az állományt a közúti határátkelőhely rendjéről, a katonai csapatok, mentési alakulatok átléptetési szabályairól, a helyszínbiztosítás végrehajtásáról és a soron kívüli határátléptetés metodikájáról. Ezt követően Vass Péter pü. ezredes ismertette a váminformációkat a csapatok, alakulatok részére.

A hallgatók a gyakorlat során különböző feladatokat hajtottak végre Jackovics Péter tű. ezredes a BM OKF Veszélyhelyzet-kezelési Főosztály főosztályvezetőjének és Szarka Zsolt tű. alezredes, a veszélyhelyzet-kezelési főosztály helyettes vezetője koordinálásában.

Dr. habil. Endrődi István tű. ezredes, tanszékvezető Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a KVI igazgatójának nevében megköszönte a BM OKF vezetőinek, valamint Szatmári Imre tű. dandártábornoknak, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának a magas színvonalú módszertani felkészítési gyakorlaton történő részvétel lehetőségét.

Szöveg: Viszked Georgina III. évfolyamos tű. hallgató

Fotó: Ölvegyi Roland III. évfolyamos tű. hallgató