NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Minőségi tudástranszfer és tapasztalatcsere Horvátországban

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének három oktatója, Ambrusz József c. tű. ezredes, Dr. Dobor József tű. alezredes és Horváth Hermina tű. őrnagy szakmai továbbképzésen vett részt 2018. augusztus 27-31. között a horvátországi rijekai tűzoltóparancsnokságon. A továbbképzés az NKE ERASMUS+ program keretein belül valósuláshatott meg, amely kiváló lehetőséget nyújtott az Intézet oktatóinak a nemzetközi jó gyakorlatok megismerésére, tapasztalatok megszerzésére és a nemzetközi szakmai kapcsolatok erősítésére.

Az Intézet oktatóit Rijeka város tűzoltóparancsnoka Hinko Mance, és parancsnokhelyettese Dario Gaus fogadta. A továbbképzés első napján az oktatók részleteiben megtekinthették a Krk szigeten található DINA-Petrokemija Plc. egykori ipari telephelyét, annak biztonsági kockázatait, kihívásait. Ezt követően egy 2009-ben bekövetkezett veszélyes áru szállítással kapcsolatos baleset helyszínére látogattak el, illetve a városi tűzoltóság szervezeti felépítését és eszközrendszerét ismerhették meg.

Rijeka városában van Horvátország legnagyobb kikötője, továbbá számos vegyi üzem, olajfinomító és különböző gyárak találhatóak a vonzáskörzetében, így az oktatók megismerkedhettek az ezekből adódó tűzoltási sajátosságokkal, a veszélyes áruk tengeri szállításának jelentőségével, kockázataival, valamint az esetlegesen bekövetkező balestek beavatkozásának és polgári védelmi rendszerével. A további foglalkozások keretein belül képet kaptak a hivatásos és önkéntes tűzoltó képzés rendszeréről, a speciális képzések fajtáiról, illetve a horvátországi katasztrófavédelmi rendszer országos, területi és helyi hatáskörű szerveinek működéséről.

Az oktatók további látogatást tettek a Szlovénia határától 5 km-re fekvő Zajednice bázison is, amely integrált gyakorlati helyszínt biztosít a beavatkozó tűzoltó erők számára is. A szakmai továbbképzés utolsó napján a Republika Hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje országos hatáskörű szervnél tettek látogatást, de betekintést nyerhettek a horvát egységes segélyhívó rendszer működésébe is.

A szakmai továbbképzés folytatására a horvátországi parancsnokság a továbbiakban is nyitott, kiemelten a képzésekben történő szakmai együttműködésekre.

Fotó: KVI