NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Nemzetközi nyári egyetemen a KVI hallgatói és oktatója

Immár harmadik alkalommal került megrendezésre a kolozsvári Babes Bolyai Tudományegyetem „ISUMADECIP” Kutatóintézetének szervezésében, a „International Summer School of Disaster Management” elnevezésű nemzetközi nyári kurzus.

Árokalján, festői környezetben, kiváló körülmények között megrendezett egy hetes eseményen augusztus 24-től vett részt a Katasztrófavédelmi Intézet négy fővel. Az Intézet mindhárom szakiránya képviseltette magát az angol nyelven folyó képzésen, amely kiváló lehetőséget adott a hallgatók nyelvi kompetenciájának fejlesztéséhez is. A Katasztrófavédelmi Műveleti szakirányról Nemes Dávid hallgató, az Iparbiztonsági szakirányról Koch Attila hallgató, a Tűzvédelmi és Mentésirányítási szakirányról Németh Ernő tű. főtörzsőrmester érkezett, a kísérő oktató Rácz Sándor tű. őrnagy volt.

A kurzust a Babes Bolyai Tudományegyetem dékánja és egyben a nyári iskola igazgatója Prof. Univ. Dr. Ing. Alexandru Ozunu nyitotta meg, ahová Finnországból, Németországból, Svájcból, Romániából, és Magyarországról érkeztek hallgatók és előadók. A képzés első három napjában elméleti ismeretekkel készítették fel az előadók a hallgatókat, azokra az ismeretekre, amelyeket az ezt követő 48 órás terepgyakorlati foglalkozáson alkalmazhattak.

Az előadók a katasztrófák kockázatairól, a környezetvédelemről, az adott nemzeti és nemzetközi katasztrófavédelmi rendszerekről, az EU polgári védelmi mechanizmusáról, egyes térinformatikai rendszerekről, a segítségnyújtás folyamatáról, a lakossági riasztó és előrejelző rendszerekről, valamint az egészségügyi ellátás fontosságáról tartottak prezentációkat.

A környezet alkalmas volt a terepgyakorlat megtartására is, ahol a résztvevők saját maguk építhették fel a műveleti bázisukat, amihez az „ISUMADECIP” kutatóintézet biztosította a szükséges felszereléseket. A feladat szerint kialakított csapatok, nemzetközi mentőegységként segítettek egy szimulált katasztrófa által sújtott helyszínen, ahol a saját ellátásukat is meg kellett szervezniük. A gyakorlat egyik fontos kihívása volt a katasztrófák által érintett területeken felmerült problémák közös megoldása, a szükséges műveleti szcenáriók végrehajtása. A KVI hallgatói a gyakorlat során kiemelkedő teljesítményükkel képesek voltak együttműködni a többi mentőegységgel és ez által kitűnő szakmai eredményeket értek el, mindezt nemzetközi környezetben.

Fotó: Rácz Sándor, ISUMADECIP