NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Tűzoltóverseny felsőfokon

A Belügyminiszter fővédnökségével a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa adott helyet az immár 14. alkalommal megrendezett Gróf Széchenyi Ödön Országos Tűzoltósport-versenynek.

A háromnapos rendezvény során az ország hivatásos tűzoltói mérték össze erejüket és ügyességüket horoglétra-mászásban, százméteres akadályfutásban, négyszer százméteres váltóban és kismotorfecskendő-szerelésben. A verseny célja a speciális tűzoltói beavatkozások során fellépő fizikai igénybevétel versenyszerű keretek közötti felmérése és annak bemutatása volt, de nem utolsó sorban a vándorkupa elnyerése. Az országos versenyre a húsz megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megyénkénti legjobb csapatai és egyéni versenyzői jutottak be.

A kétévenként megrendezett viadal hétfői megnyitóján a Himnusz hangjait követően dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató nevében dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő köszöntötte a versenyzőket. A tábornok beszédében úgy fogalmazott, a rendezvény megbecsültségét jelzi, hogy immár nem első alkalommal vállalta el a fővédnökséget Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere. A főfelügyelő kiemelte, a Széchenyi Ödön nevét viselő megmérettetésnek szép hagyománya van, és a tűzoltóság egyik ismertetőjegye pedig éppen az, hogy büszke a hagyományaira.

Mindhárom nap versenyszámai kemény megmérettetést jelentettek, hiszen a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ Laktanya utcai objektumában, a horoglétra-mászás során két mászóházban egyszerre négy pályán kellett rajthoz állni, hogy kiderüljön: ki a legtechnikásabb, legerősebb, leggyorsabb, vagyis kinek sikerül a leghamarabb feljutnia egy horoglétra segítségével egy harmadik emeleti ablakba. A százméteres akadályfutás versenyszáma is számos, tűzoltóknak nélkülözhetetlen tulajdonságot igényelt: a gyors indulás, a kellően hatékony ugrás vitte át a versenyzőket a kétméteres palánk fölött, hogy azután magabiztosan fussanak végig – mindkét kezükben egy-egy feltekert tömlővel – egy nyolc méter hosszú gerendán. A verseny befejező napján a négyszer százméteres váltófutást és a kismotorfecskendő-szerelést tartották meg. Az egyik leglátványosabb versenyszámban a kismotorfecskendő-szerelésnél megyénként hét csapattag állt a rajtvonalhoz, a feladatuk az volt, hogy két szívótömlővel a tartályban lévő vizet felvegyék, és a három tömlőből álló alapvezetéken és a két-két tömlőből álló két sugáron keresztül úgy juttassák a vizet a célba, hogy megtöltsék a céltábla tartályát.

Az eredmények összesítése után kiderült, hogy az összetett csapatversenyt Győr-Moson-Sopron megye tűzoltói nyerték, egyéni összetettben pedig Kupás Gergő tűzoltó törzszászlós, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság versenyzője érte el a legjobb eredményt. Tekintettel arra, hogy zsinórban harmadszor hódították el az elsőséget, a vándorkupa örökre Győrben marad.

A második nap történéseit a helyszínen végig követték a megyei katasztrófavédelmi igazgatók. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem részéről dr. Patyi András képviseletében Dr. Kovács Gábor r. dandártábornok, rendőrségi főtanácsos, habilitált egyetemi docens, oktatási rektorhelyettes vett részt, de jelen volt Dr. Horváth József főtitkár és Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, egyetemi docens, a Katasztrófavédelmi Intézet igazgatója is.

Az ünnepélyes eredményhirdetésen dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató adta át a megérdemelt díjakat. Beszédében a tábornok gratulált a díjazottaknak, hozzátéve, hogy a gratuláció mindenkinek szól, azoknak is, akik a döntőn nem, de a megyei válogatókon részt vettek. Emlékeztetett arra, hogy a tűzoltósport-versenyre való felkészülés nagyon jelentős, hiszen a jók közül választják ki a legjobbakat. Góra Zoltán úgy fogalmazott, hogy a most legjobb teljesítményt nyújtókból összeállhat egy országos versenycsapat, ami aztán Magyarországot képviselheti a külföldi versenyeken. A vezérőrnagy végezetül köszönetet mondott az elvégzett munkáért a csapatvezetőknek és a szervezőknek, illetve megköszönte a támogatók és a helyszínt biztosító házigazda, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem segítségét.

 

Szöveg: Podobni István

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: KVI tűzoltóverseny