Gyakorlaton a közszolgálati egyetem hallgatói

Operatív katasztrófavédelmi feladatokat gyakorolhattak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének katasztrófavédelmi alapszakos, első- és másodéves, nappali munkarendben tanuló hallgatói a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. A négynapos képzésen résztvevők átfogó ismereteket szereztek a szervezet működéséről, valamint szakmai és gyakorlati oktatásban részesültek.

Az országos polgári védelmi főfelügyelőség által szervezett képzést dr. Gubicza József tű. ezredes, az oktatásigazgatási és kiképzési főosztály vezetője, valamint dr. habil. Endrődi István tű. ezredes, a katasztrófavédelmi műveleti tanszék vezetője nyitotta meg. Beszédükben a gyakorlatiasság fontosságát emelték ki.

A képzés első napján Szarka Zsolt tű. alezredes, a veszélyhelyzet-kezelési főosztály helyettes vezetője a katasztrófavédelmi operatív munkaszervek működéséről és feladatairól tartott általános ismertetőt. A hallgatók a BM OKF Operatív Törzsének otthont adó helyen ismerkedtek meg azzal, hogy hol és hogyan történik a központi katasztrófavédelmi koordináció egy kritikus időjárási helyzetben.  Abba is betekintést nyertek, hogy hol és hogyan történik egy katasztrófavédelmi gyakorlat megtervezése, majd végrehajtása.

A hallgatók ezt követően bemutatóval egybekötött oktatást kaptak az elektronikus polgári védelmi adatnyilvántartó rendszerről. Annak használatáról Pintér Attila tű. alezredes, tervezési és védelmi igazgatási főosztályvezető-helyettes beszélt. A diákok megismerhették és kipróbálhatták a Marathon Terra védelmi igazgatási célú infokommunikációs alkalmazás legújabb verzióját is, ebben Rácz Zoltánfejlesztő volt a segítségükre. Az első- és másodéves hallgatók gyakorlati oktatását Németh Balázs tű. őrnagy, a kritikusinfrastruktúra-koordinációs főosztály munkatársa tette teljessé a központi katasztrófavédelmi operatív tevékenység ismertetése és a Létfontosságú Rendszerek és Létesítmények Informatikai Biztonsági Eseménykezelő Központja (LRL IBEK) bemutatásával.
 
A képzés második napján Szarka Zsolt egy, a BM OKF Operatív Törzse által irányított országos árvízvédelmi veszélyhelyzet-kezelési törzsvezetési módszertani gyakorlat lebonyolítását mutatta be, a végrehajtó állomány szerepét maguk a diákok játszották el. A cél ezzel az volt, hogy később, egy éles helyzet kezelésében már rutinosabban vehessenek részt a hallgatók. Az alezredes ezután az országos polgári védelmi főfelügyelőség szakirányító tevékenységét ismertette az elsőéves hallgatóknak. Bemutatta, hogyan is működnek a katasztrófavédelmi operatív munkaszervek, melyek a feladataik, hogyan kell megtervezni egy gyakorlatot, illetve felkészülni annak végrehajtására. Az alezredes külön szólt a lakosságtájékoztatásról, valamint a lakosság riasztásának módjairól.
 
A továbbképzés további részében Jackovics Péter tű. ezredes, a veszélyhelyzet-kezelési szakterület vezetője nemzetközi tapasztalatairól számolt be. Ismertette a fiatalokkal azokat a helyzeteket, amelyek kezelésében szakértőként, vagy éppen a HUNOR Mentőszervezet parancsnokaként részt vett. Beszámolt arról, hogy zajlik egy Srí Lanka-i cunami, egy hazai árvíz, vagy éppen egy japán atomerőmű-baleset kezelése a gyakorlatban.

A tervezési és védelmi igazgatási szakterület képviseletében Pintér Attila a polgári védelmi adatnyilvántartó rendszer használatát mutatta be az elsősöknek, hiszen később, szakmai pályájuk során ezzel nap mint nap találkoznak majd.
 
Ezt követően dr. Antós Péter tű. százados arról tájékoztatta a hallgatóságát, mi is a katasztrófavédelmi szervek valós szerepe a vis maior eljárásokban, hogyan működik a katasztrófavédelmi osztályba sorolás, valamint hogy miként épül fel az azon alapuló veszélyhelyzeti tervezés rendszere.
 
A képzés végén Németh Balázs az elsősöknek is átadta az LRL IBEK-re vonatkozó gyakorlati ismereteket, a gyakorlati felkészítés zárásaként pedig a hallgatók ellátogattak a BM OKF Központi Főügyeletére.

 

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fotó: Szarka Zsolt tű. alezredes és Dr. Antós Péter tű. százados - BM OKF