NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Vendégprofesszori látogatás az NKE Katasztrófavédelmi Intézetében

Az ERASMUS program keretében immár nem először érkezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetéhez Andries Jordaan professzor, a University of the Free State Katasztrófavédelmi Intézetének (DiMTEC – Disaster Management Training and Education Center for Africa) igazgatója.

A Katasztrófavédelemi Intézetek közötti együttműködés mára már több éves múltra tekint vissza, amelyet az ERASMUS pályázatok támogatásával lehetett megvalósítani. Ennek alapján oktatók, doktorandusz hallgatók és egyetemi munkatársak cseréjére is lehetőség nyílt. Az oktatók cseréjén túlmenően eddig 4 afrikai hallgatót fogadott 5 hónapos időtartamra a hazai Katasztròfavèdelmi  Intézet és 2 hallgató kiutazására is sor került. Az oktatói és hallgatói cserék során széleskörű tapasztalatszerzésre volt lehetőség mind az oktatás, mind a katasztrófavédelmi témájú kutatások vonatkozásában. A dél-afrikai egyetem az ország középső részén, Bloemfontein városában található, így a klímaváltozás okozta hatások illetve a katasztrófák tekintetében jelentős kitettsége van.

A személyes találkozón során Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet igazgatója kifejtette, hogy a katasztrófák hatékony kezelésé megkívánja, hogy széleskörűen megismerjük a nemzetközi gyakorlatot, a máshol jól működő módszerek alkalmazását és hozzájussunk mindazon információkhoz, amelyek elősegíthetik mind a hatékonyabb felkészülést, mind az oktatást. A vendég professzor elmondta, hogy a klímaváltozás különösen súlyosan érinti az országot, jelenleg is az esős időszak megérkezésétől várják a Fokvárosban kialakult vízhiány megszűnését. A két igazgató megerősítette, hogy az együttműködés eddigi eredményei nagyon hasznosak, már közös publikációk is megjelentek, ezek alapján mindketten elkötelezettek a folytatásban.