Aktív NKE-s részvétel a városligeti rendőrnapon

A Rendészettudományi Kar két látványos bemutatóval is részt vett szombaton a Városligetben megrendezett rendőr- és tűzoltónapon. A Katasztrófavédelmi Intézet sátránál is nagy volt az érdeklődés.

Szikrázó napsütés, nyári meleg fogadta mindazokat, akik április 21-én, szombaton kilátogattak a VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónapra a Városligetbe. A rendezvény megnyitó ünnepségén Bucsek Gábor r. vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya a többi között kiemelte, hogy az ide látogató külföldi turisták általános véleménye szerint Budapest az egyik legbiztonságosabb főváros Európában. A bűncselekmények felderítése szempontjából a tavalyi év kiemelkedően sikeres volt – mondta a vezérőrnagy, majd hozzátette, hogy a társszervezetek, köztük a polgárőrök nélkülözhetetlen segítséget nyújtanak a rendőrség munkájához. Az együttműködés fontosságáról beszélt Varga Ferenc tű. dandártábornok is. Mint mondta, tavaly mintegy 8500 esemény felszámolásán dolgoztak együtt a rendőrökkel. Van olyan eset is, amikor a két szervezet tagjai belekóstolnak egymás munkájába: a múlt héten egy tűzoltó táskatolvajt fogott el, három rendőr pedig egy társasházi tűzesetnél tanúsított hősies magatartást.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának (NKE RTK) sátránál – elsősorban belügyi rendészeti orientációjú képzésben részt vevő középiskolások közül –sokan érdeklődtek a rendészeti képzések iránt. A fiatalabb korosztályok is találtak kedvükre való programokat: részt vehettek a mini négytusa-bajnokságon, rendőrcsákót hajtogathattak, színezhettek, vagy éppen kipróbálhatták, hogy milyen a valóságban az ujjlenyomatvétel. A Katasztrófavédelmi Intézet sátránál is rendkívül nagy volt az érdeklődés az intézet képzései iránt. Sokan voltak kíváncsiak az iparbiztonsàgi szakirányra, a hivatásos pálya követelményeire, a legkisebbek pedig interaktív foglalkozás során ismerkedhettek meg a tűzoltók mindennapjaival.

A nagyszínpad előtti területen az RTK hallgatóinak intézkedéstaktikai és közelharc bemutatóját tekinthette meg az érdeklődők egyre sokasodó tömege, akiket nem csupán a látvány, hanem Oláh Attila r. hadnagy informatív, figyelemfelkeltő narrációja is lenyűgözött. Az RTK az idén húszéves tonfacsoport nem kevésbé látványos bemutatójával is szerepelt, amelyben a tonfával bemutatott gyakorlatokon túl egy rablás elkövetőjének elfogását is láthatták a nézők.

Szöveg: Suba László

Fotó: Szilágyi Dénes