Értékteremtő gyakorlaton vettek részt a katasztrófavédelem hallgatói Baskón

Az országos szintű katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlat, amely a vizek kártételei elleni védekezésre fókuszált, öt kárhelyszínen zajlott. A gyakorlat célja a reagálási képesség továbbfejlesztésén és az erők átcsoportosításának gyakorlásán túl az értékteremtés volt.
 
A gyakorlaton résztvevők tevékenységét az Országos Helyszíni Irányító Törzs (OHIT) irányította, annak munkájában az eseménykezelésben érintett együttműködő szervek szakértői és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének mesterképzős hallgatói is részt vettek. A nap során a hivatásosok és önkéntesek, valamint az együttműködő és társszervek mintegy kétszáz emberrel hajtották végre a rájuk szabott feladatokat a Gönci járásban fekvő zsáktelepülésen. A beavatkozó erők reggeli eligazítása után láncfűrészek, valamint a faaprító- és földmunkagépek törték meg a település csendjét, hiszen a falun keresztül haladó Tekeres patak medrének takarítása és rendezése – amely elengedhetetlen a víz akadálytalan lefolyásához – során több fát, tuskót és hordalékanyagot is el kellett távolítani. A gyakorlat keretében közúti átereszek átmosására, elektromos- és távközlési hálózatot, valamint lakóházakat veszélyeztető fák kivágására is sor került, mindehhez több esetben alpintechnikai képességekre is szükség volt. Az egyik kárhelyszínen a HUNOR mentőszervezet gyakorlatban résztvevő tagjai egy faszerkezetű gyaloghidat építettek, míg egy másik helyszínen a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának helikopterével a HUNOR azt mutatta be, miként zajlik egy sérült légi úton történő mentése, ez esetben két embert szállítottak ilyen módon el. 
 
Erdélyi Krisztián tűzoltó dandártábornok, országos katasztrófavédelmi főigazgató-helyettes a gyakorlatok újraértelmezéséről szólt, ahogy fogalmazott, azok során a beavatkozó erők életszerű helyzetekben és környezetben hajtják végre a feladataikat, mindeközben értéket is teremtenek.
 
Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő a gyakorlat során történtek kapcsán a feladatok összetettségére és a gyakorlás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Fotó: Dojcsák Dávid címzetes tűzoltó százados

http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_keptar_mutat&galeria_id=3467