Katonai műszaki képességek polgári gyakorlatban történő alkalmazása

Az előadást megelőzően Dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes intézet igazgató köszöntötte az előadót, illetve a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar és a Katasztrófavédelmi Intézet megjelent képviselőit és hallgatóit. Bemutatta az előadót, aki különböző vezetői beosztásokban a Magyar Honvédség katonai műszaki alakulatainál szolgált. Jelenleg pedig mérnökként a honvédelemből már kivont katonai műszaki eszközök polgári célú alkalmazásával foglalkozik.

Maczonka Mátyás előadásában a katasztrófavédelem területén is alkalmazható katonai műszaki technikai eszközöket és berendezéseket mutatta be. Több építési kivitelezési munka esettanulmányának feldolgozásával ismertette az ideiglenes hídként infrastrukturális beruházásoknál alkalmazható BLG hadihíd rendszer, a TMM-3 típusú nehéz hídrakó készlet képességeit és alkalmazásának szabályait.

Előadásának további részeiben ismertette a PMP szalaghíd rendszer civil felhasználásának lehetőségit, rendkívül egyszerű és gyors használatának lépéseit. Az előadás végén szó esett az UCK 72 cölöpöző kompról és a DM 150 cölöpverő készletről is, amelyeket vízépítési munkáknál lehet kínálóan felhasználni.

A Katasztrófavédelmi Intézet vezetése nevében Dr. habil Kátai-Urbán Lajos tű. ezredes mb. igazgató-helyettes megköszönte a magas szinten megtartott, érdekes és hasznos előadást, amely hozzájárult az intézeti hallgatók gyakorlatorientált felkészítéséhez.