NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

A Katasztrófavédelmi Intézet tanára Csernobilban

Szakértői látogatást tett Prof. Dr. Pátzay György a Csernobili atomerőműben 2017.május 15-19.között. Az NKE Katasztrófavédelmi Intézet egyetemi tanára a World Association of Nuclear Operators (WANO) nemzetközi atomenergiai szervezet felkérésére látogatott el a 31 évvel ezelőtti nukleáris katasztrófa helyszínére. A több napos tanácskozás az erőmű területén található híg radioaktív szennyvizek membrántechnikai kezelésének kialakítására irányult.

A szakértők helyszíni látogatást tettek az erőmű egyes blokkjainál, a német és belga kivitelezésű radioaktív szilárd és folyékony hulladék-feldolgozó üzemeknél, az új acélszarkofágnál valamint az elemzéseket végző laboratóriumoknál. A látogatás végén a szakértők a megújításra vonatkozó módszertani véleményüket átnyújtották az ukrán félnek, amelyről további egyeztetés várható. A szakértői csoport tagjai között ukrán és orosz szakértők, az erőmű részéről az erőmű műszaki vezérigazgató helyettese és munkatársai voltak jelen.

Pátzay György tavaly a csernobili katasztrófa 30 éves évfordulóján interjút adott a Bonum Publicumnak, amelyet itt olvashatnak: 


Címkék: kvi 2017 csernobil