NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Szakmai gyakorlaton vettek részt a tűzvédelmi mérnök hallgatók

A BM OKF humán szolgálatvezetője által jóváhagyott szakmai gyakorlati tervnek megfelelően 2024. április 18-án az elsőévfolyamos levelezős tűzvédelmi mérnöki alapképzési szakon tanuló 17 fő hallgató látogatást tett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon (FKI).

A szakmai gyakorlatra a hallgatókat elkísérte Dr. Vass Gyula ny. tű. ezredes a tűzvédelmi mérnöki képzés szakfelelőse. Az FKI részéről Dr. Kanyó Ferenc tű. ezredes úr, az igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője köszöntötte a hallgatókat és ismertette a szakmai programot.

A program keretében a hallgatók részére bemutatásra került a katasztrófavédelem feladatainak és szervezetének, jogszabályainak rendszere, az integrált katasztrófavédelmi rendszer, a tűzvédelmi, iparbiztonsági, polgári védelmi és vízügyi, vízvédelmi hatáskörökkel együtt. A tűzvédelem hármas feladatát érintően általánosságban volt szó a tűzmegelőzésnek, a tűzoltásnak és műszaki mentésnek, valamint a tűzvizsgálatnak a szabályozásáról, feladatairól, melynek kapcsán többek között a szertárban lévő tűzoltógépjárművekkel és felszerelésükkel is megismerkedhettek a hallgatók.

Kiemelten és részletesen szerepelt az előadásokban a tűzmegelőzési szakterület tevékenysége a vonatkozó jogszabályokkal (OTSZ, TvMI), valamint a tűzvédelmi hatósági/szakhatósági eljárás típusok, így az építmények tűzvédelmi szakhatósági eljárásai, a beépített automatikus tűzjelző- és beépített automatikus tűzoltó rendszerek hatósági eljárásai, a létesítési és használatbavételi engedélyezéseket beleértve.

A szakmai gyakorlat a fentiek alapján biztosította a hallgatók számára az elméleti oktatás gyakorlati szempontú kiegészítését az egységes gyakorlati teendők meghatározásával.