NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Katasztrófavédelem szakos hallgatók látogatása a BME Oktatóreaktorában

A harmadévfolyamos katasztrófavédelem szakos hallgatók gyakorlati foglalkozás keretein belül 2024. április 11-én részt vettek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris és Technikai Intézet Oktatóreaktorának látogatásán.

A több mint 50 éves BME Oktatóreaktor története az egyetem indulása előtt tíz évvel kezdődött. A Műegyetem területén létesítendő Oktatóreaktor gondolata a 60-as évek elején fogalmazódott meg. Ezek az évek fordulópontot jelentettek a világ energetikája számára. Az 1955 és 1958-as első, illetve második genfi konferencia áttörést jelentett a nukleáris energia békés célú alkalmazása területén. A tényleges Oktatóreaktor megépítésének munkálatai végül 1967-ben kezdődtek el. Figyelembe véve a leendő létesítmény oktatási szerepét, hogy hallgatók, vagyis kiképzetlen emberek jelenlétét is számításba kell venni, továbbá a tényt, hogy a reaktort gyakorlatilag Budapest közepére tervezték, a legfontosabb szempont a tervezés során a biztonság volt. Ennek elérése érdekében a reaktor teljesítményét nagyon alacsonyra, 10 kW-ra tervezték továbbá már jól kitapasztalt EK-10-es fűtőelem pálcákat alkalmazták. Mindezeknek és a további tervezési megoldásoknak köszönhetően az Oktatóreaktor egy nagyon jó belső biztonságú létesítmény lett.

Az Oktatóreaktor indítása óta több kisebb-nagyobb módosításon átesett. Az irányítórendszer 1979-es modernizációja után 1980-ban az aktív zóna módosítása (egy reflektor elem üzemanyagkazettára cserélése) lehetővé tette a maximális hőteljesítmény növelését az eredeti tízszeresére, 100 kW-ra. A hőmérsékleteket- és nyomásokat mérő úgynevezett technológiai mérőláncok először az 1990-es, másodszor a 2010-es években újultak meg. 2016 nyarán és őszén zajlott le az épület komplex villamos- és épületgépészeti felújítása.

A katasztrófavédelem szakos hallgatóknak a látogatás elején Kovácsik Ákos, az Atomenergetika Tanszék tanszéki mérnöke tartott előadást, ahol az Oktatóreaktorral kapcsolatos általános tájékoztatást és a múltban bekövetkezett nukleáris baleseteket mutatta be. Az előadást követően a hallgatók megtekinthették az oktatóreaktor egyes részeit is, mellyel betekintést kaphattak egy reaktor működésébe.

A Katasztrófavédelmi Intézet ezúton is köszöni a Nukleáris Technikai Intézet munkatársainak nyitott és támogató hozzáállását, amellyel a végzős tűzoltó tisztjelölteket fogadták.

Szöveg: BME, Horváth Hermina