NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM
KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

Katonai eseményre épült a 2024-es Közös Közszolgálati Gyakorlat

Különleges veszélyhelyzetet modelleztek az idei Közös Közszolgálati Gyakorlat című eseményen, amely a Ludoviceum tantárgycsoportba tartozó tantárgy záróeleme.

A gyakorlati részt az elméleti foglalkozások előzték meg, amelyek a közszolgálati szemléletmód kialakítását, a feladatok közös megoldásának képességét és annak fejlesztését tűzték ki célul. A zárógyakorlaton nemcsak az egyetemi karok, hanem a Felsőfokú Vezetőképző Intézet hallgatói is részt vettek.

Kovács Gábor r. vezérőrnagy, az NKE Rendészettudományi Karának (RTK) dékánja és Lippai Péter dandártábornok, az egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánja bemutatták a tantárgy jelentőségét, és ismertették a gyakorlati rész menetét a záróesemény befejező napján.

A vezérőrnagy köszöntőjében elmondta, hogy a közös gyakorlat témaköreinek alapja évről évre változik: volt már árvízi veszélyhelyzet, szomszédos országban kialakult háborús konfliktus, extrém időjárási viszony, az ország elleni kiberfenyegetés és -támadás, tömeges méretű illegális migráció, emberre átterjedő vírusfertőzés. Az idei gyakorlat témája egy katonai eseményre épülő veszélyhelyzet. Hozzátette: e kihívások megoldásában minden hivatásrend a saját feladatát hajtja végre úgy, hogy a gyakorlat lebonyolítása és elvégzése magas szintű kooperációt igényel. „Bízom benne, hogy – a korábbi évekhez hasonlóan – most is előtérbe került az együttműködés, minden hallgató a legjobb tudása szerint oldotta meg a feladatait, és a gyakorlat értékelésekor majd elmondható: eredményesen zárult a közös munka, együtt működik igazán a rendszer!” – hangsúlyozta az RTK dékánja.

Lippai Péter dandártábornok elmondta, hogy a tervezőcsoport úgy alakította ki a gyakorlat feladatát, hogy arra valamennyi kar fel tudja építeni a saját tevékenységét. „Úgy gondolom, hogy a „végeredmény” komplexre sikerült, és alkalmas a nemzeti közigazgatási, rendészeti, katasztrófavédelmi, vízügyi és a nemzetközi igazgatási feladatok végrehajtására” – zárta gondolatait a HHK dékánja. 

Az adminisztratív munka mellett a karok alap- és mesterképzésben részt vevő másod- és harmadéves hallgatói több mint háromszászötven közlésre reagáltak, és emellett három vármegyére kiterjedő rendészeti, katasztrófavédelmi, honvédelmi, közigazgatási, vízügyi és nemzetközi igazgatási feladatokat láttak el. Teljesítményüket a különböző hivatásrendekhez tartozó oktatók és szakértők értékelték.

Az eseményen a hallgatók különböző vezetés-irányítási törzsekben, központi, területi és helyi szervek állományában teljesítettek szolgálatot, amelynek modellezése az Oktatási Központban, a Rendészeti Oktatási Épület és Kollégiumban, az Orczy Úti Kollégiumban és az egyetem Víztudományi Karán, Baján valósult meg.

Szöveg: Németh-Zsohár Agnieszka

Képek: Halápi Katinka

Forrás: Nemzeti Közszolgálati Egyetem