A katasztrófavédelem alap-, illetve mesterképzési szak a Rendészettudományi Kar képzései között kerül meghirdetésre, nappali és levelező munkarendben.

A nappali munkarendben meghirdetett katasztrófavédelmi műveleti- és iparbiztonsági szakirány képzéseire magyarországi lakóhellyel rendelkező, a felvétel időpontjában 18. életévét betöltött, de a felvétel évében 25. életévét be nem töltött, cselekvőképes, magyar állampolgársággal rendelkező személy vehető fel.

A nappali munkarendben folyó tűzvédelmi és mentésirányítási szakirány képzésére csak a hivatásos katasztrófavédelmi szerv hivatásos állományában legalább két éve szolgálatot teljesítő, alapfokú tűzoltó szakképesítéssel, illetve az állományilletékes parancsnok által kiadott támogató nyilatkozattal rendelkező személy vehető fel.

A levelező munkarendben meghirdetett katasztrófavédelmi műveleti- és iparbiztonsági szakirány közszolgálati ösztöndíjas képzésekre csak a hivatásos katasztrófavédelmi szerv állományából lehet jelentkezni, a tűzvédelmi és mentésirányítási szakirány levelező munkarendű képzésére a hivatásos katasztrófavédelmi szerv hivatásos állományú tagja, az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságok és az önkéntes tűzoltó egyesületek szaktevékenységet ellátó tagja jelentkezhet.

Tájékoztató a katasztrófavédelem alapszakra jelentkezők alkalmassági vizsgálatairól

A  felvételhez szükséges fizikai-, egészségügyi- és pszichológiai vizsgálatok megegyeznek az RTK-ra jelentkezők pályaalkalmassági vizsgálataival, azokat a KVI és az RTK közös szervezésében hajtják végre a jelentkezők.

Pályaalkalmassági vizsgálaton minden civil (nem hivatásos) pályázónak részt kell vennie (a katasztrófavédelmi műveleti-, illetve az iparbiztonsági szakirány nappali munkarendű képzésére jelentkezők esetében).

A pályaalkalmassági vizsgálat elemei:

  • fizikai- kondicionális felmérés
  • egészségügyi, illetve pszichológiai vizsgálat (egy napon)
  • pályaorientációs beszélgetés